Tuesday, 9 October 2012

Being Single ! No Hal La . . .

Berstatus 'single' pada zaman sekarang adalah perkara yg biasa . Bkn sedikit gurlz yg memilih utk single tdk merasakan ada kekurangan dlm kehidupannya . Sungguhpun begitu , tak dinafikan bahawa ada saat - saat suka dan duka dlm menjalani hidup single . Btw , bagi aku . . . Not a big deal lah . . . Lebih - lebih lagi mcm korang nie . Sekolah pun tak abis lagi . Lebih baik fokus pada study dulu . Nanti - nanti jer la baru bercinta . . !



Memangla ada BF nie boleh menambah warna dlm hidup , tapi bukan bermakna hidup kita langsung tdk berwarna - warni tanpanya . Dlm situasi & waktu tertentu , ada kalanya menyandang status single lebih baik drpd ada BF ! Betul tak ? ** Kalau tak caya tanya kawan - kawan yg dah kembali single **

Adanya BF sering kali membatas ruang pergerakan kita , terutama dlm pergaulan . Jika masih ingin bebas berkawan dgn sesiapa saja , menjadi single mungkin menjadi keputusan yg baik . Bayangkan , setiap kali hendak hang out bersama kengkawan , korang harus meminta izin atau setidaknya memberitahu si dia ke mana hendak pergi . Alahai . . . kena hantar laporan lah pulak ! Kalau tidak boleh jadi gaduh nie ! Menjadi single , memberi ruang kpd korang menjalani kehidupan sosial dgn bebas & memilih kengkawan tanpa perlu berasa bimbang dgn perasaan seseorang .

Tak dinafikan , menjalinkan hubungan cinta dgn seseorang yg kita sayangi menyeronokkan & membuatkan hati sentiasa berbunga - bunga . Tapi , kisah cinta tak selalunya manis . Ada pertengkaran , perselisihan faham & cemburu di dalamnya yg boleh membuatkan kehidupan kita menjadi stress serta depresi . Secara tdk langsung , ia bkn sahaja mengganggu kesihatan , bahkan korang juga mungkin akan kehilangan fokus terhadap pelajaran . Tu yg tak eloknya bercinta time sekolah . !




Nasihat aku pada korang yg masih single atau sering dikatakan 'tdk laku' tu , jgn sedih oka . Korang tetap boleh menikmati hidup walaupun belum memiliki seseorang yg istimewa di sisi . Jgn biarkan status single tu mjd halangan utk korang berasa bahagia . Jgn berasa malu Atau rendah diri apabila melihat kengkawan korang yg sudah berpunya . Ada byk cara lain yg boleh korang lakukan utk menikmati hidup nie . Inilah waktunya utk korang menunjukkan potensi diri semaksimum mungkin . Korang juga bebas mjd diri sendiri & menggapai cita- cita tanpa dipengaruhi sesiapa pun .  

Wednesday, 3 October 2012

Aku Tahu . .

Pertemuan semalam .
Manisnya bagai madu yang diteguk .
Segalanya indah .
Membalut hati resah untuk tenang .
Lupa pada kisah silam .
Yang pilunya bukan kepalang .

Pertemuan hari ini .
Terasa madunya kian susut .
Entah . . .
Tertahankan ia pada hukum alam .
Menghakis sirna yang mendatang .
Kekal pada azali kejadian .

Pertemuan hari esok .
Makin sukar untuk aku meramalkan .
Mungkin kemanisan itu akan hilang terus .
Tapi aku pasti .
Madu itu akan pasti kembali terisi .

Andai pertemuan dulu .
Diabadikan sebagai penentu hari ini dan esok .
Kau datang lagi .
Kala aku sendiri .
Kau datang lagi .
Menghamparkan duri - duri .
Menikam batin ini .
Dengan ganasnya .
Tiada rasa simpati .

Aku tahu . . .
Kau telah berjanji .
Akan mengheretku bersamamu .
Selagi aku bernyawa .
Dan terus berjuang .
Menuju jalan yang telah disuratkan .

Kau tak pernah puas .
Dengki dengan kejayaannku .
Benci dengan perlakuanku .
Malah kau campakkan aku .
Agar aku terjatuh seperti dirimu .
Usahlah dikau berselindung .
Aku tahu siapa engkau .
Dan aku tahu siapa aku . !



Monday, 1 October 2012

Mimpi Yang Tak Sudah . .

Di saat aku membaca puisi cinta
Termanggu dan merintih sayu hati ini seketika
Takdir yang aku terima
Seperti tiada harapan lagi

Bukan aku tidak mencuba
Bukan aku tidak mahu
Bukan aku yang membuang
Tetapi dirimu yang lupa
Dirimu yang menyingkir
Dirimu yang menyisih
Daripada hati diriku

Aku . . .
Tiada daya lagi
Merawat luka ini
Membalut kesan yang kau tinggalkan
Hanya menyandar pada kenangan
Untuk sebuah harapan

Duhai malam . . .
Adakah ini suratan perpisahan ?
Duhai hati . . .
Tabahkanlah mengharungi liku - liku
Menjejaki kembali bahagia yang pernah tercipta !   

ARRGHHHH . . . Boyfriendku Seorang Playboy !

Tidak dapat dinafikan si buaya darat memang memiliki personanya yang tersendiri. Playboy atau the heart - breaker nie ternyata lebih hebat berbanding the nerds , the machos atau the funkies . Nak tahu sebabnya ? Jangan berhenti baca selagi belum habis ya !

MENGAPA PILH SI PLAYBOY !
Menurut Urban Dictionary , boyz playboy didefinisikan sebagai boyz yang berperwatakan memikat , optimis , humor , karismatik , dan pandai bergaul . Nah , bukankah itu yang diimpikan oleh semua gurlz ?

Boyz playboy juga tetap pendirian dan tidak mudah terpengaruh dengan trend atau perkara - perkara lain . Biasanya , they all lah yang menjadi trend setter . Lagaknya mampu menawan hati sesiapa sahaja .

Lebih menarik lagi , kebiasaannya gurlz pemalu yang lebih ramai terpikat dengan boyz palyboy nie . Begitu juga sebaliknya .Bak kata pepatah , semakin susah nak dapat , maka semakin susahlah nak lepas . Tak begitu ? Hee . . .


KELEBIHAN SI PLAYBOY !
 TIDAK PLASTIK .
Boyz playboy memang tidak pandai berpura - pura . They are being themself all the time ! Lantaklah apa orang nak kata , yang penting dia menjadi diri sendiri . Sejujurnya itu lebih baik daripada boyz yang nampak baik dan alim , tapi sebenarnya . . . hmm , tak perlulah nak cerita ya .

TIDAK MUDAH DIDUGA .
Bagi boyz yang baik - baik , sikap dan keinginannya mudah diduga . Kalau keluar dating , mesti jalan - jalan atau menonton wayang . Berbeza dengan si playboy . Boleh jadi hari nie dia akan meluahkan perasaan sayang dan rindunya dengan kata - kata teramat puitis dan esoknya pula , berubah 360 darjah . Sikap beginilah yang menjadikan hubungan tidak stagnant dan keinginan untuk menaklukinya semakin membuak - buak .

PANDAI MEMANJAKAN .
Boyz lain biasanya pemalu dan kurang bijak dalam memikat manakala si playboy pula boleh jadi terlalu agresif memikat dan sangat romantik .

NALURI KEIBUAN .
Perasaan mahu menjaga dan merubah itu pasti menyenangkan . Disebabkan itulah wujud naluri keibuan dalam percintaan . Berhadapan dengan si playboy . Tentu you all berharap suatu hari nanti they all akan berubah menjadi seorang yang baik , kan ?

SUKAR DIKAWAL .
Mesti bosan kalau dapat boyz yang menuruti setiap kehendak you all , kan ? Macam tak ada adventure sahaja . Tapi beranilah you all buat begitu pada si playboy . Pasti menyesal tak sudah nanti . Tapi yang menariknya adalah apabila dia bertindak curang , you all juga boleh membalasnya . Pasti dia akan melutut mencari you all kembali nanti .

THE NEXT STEP !

ACCEPT IT .
Kalau sudah ternyata you all sudah tidak boleh hidup tanpanya , you all perlulah bersabar dengan tingkah lakunya . Bukan kesabaran biasa tau , tapi sabar tahap dewa ! Yelah , bukan sekali dua dia akan mendua dan mempermainkan you all , tapi berulang kali . Jika api bertemu api , makin teruklah jadinya . Silap - silap boleh berlaku kekasaran ke atas you all . Berhati - hati dan good luck ya !

LEAVE IT .   
Kalau sudah sedar you all tidak mampu bertahan , jalan yang paling baik adalah putuskan saja . Tidak sepatutnya you all mengiyakan segala suruhan dan berkorban masa dengannya . You deserve better babe !