Thursday, 21 March 2013

Alhamdulillah . :D

Bismillahirrahmanirrahim . . .
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani . . .

Harini , spt yg semua sedia maklum , semua calon SPM 2012 ambil keputusan peperiksaan masing2 . Mcm tu jugak dgn aku . 

Alhamdulillah . . Walaupun tak dapat capai target aku , aku seronok sbb ada jugak 'A' nya . . 
Kat sekolah , massa cikgu umumkan pelajar cemerlang , serius aku katakan , mmg bdn aku menggigil gila2 . 
Tapi x da pun nama aku . Bila jumpa cikgu kelas , dia bagi result aku dan dia ckp : "tahniah , cikgu tahu awak dah berusaha" . . 
Bila aku pegang jer slip periksa aku , mata aku tertumpu dekat bilangan 'A' . 
Alhamdulillah .
Berkat usaha aku .
Berkat aku bgn tengah2 mlm utk study .
Berkat doa ayah dengan ibu .
Berkat tunjuk ajar dan doa cikgu2 sekolah dan jugak cikgu tuisyen .
Berkat tunjuk ajar sahabat2 .
Terima kasih semua . Tanpa kalian aku tak mungkin aku mendapat keputusan . Walaupun tak banyak 'A' , tapi aku teramat berpuas hati . .

Alhamdulillah . . .

# kesibukan sekarang isi borang universiti & kolej . .

Tuesday, 5 March 2013

SMS terakhir seorang anggota Komando VAT69


 
"Wahai isteriku, maafkan abang seandainya abang tersalah cakap mahupun terkasar perbuatan... Jagalah dan didiklah anak-anak kita menjadi orang yang berguna."

"Wahai anak-anakku, maafkan ayah kerana acap kali ayah tiada di saat anak-anak ayah memerlukan kasih sayang seorang ayah."

"Wahai mak dan abah, ampunkan anakmu dari hujung rambut hingga hujung kaki. Sesungguhnya, mak dan abah telah mendidik aku menjadi insan yang berguna pada Negara."

"Wahai ibu dan ayah mertuaku, maafkan anakanda kerana memilih kerjaya yang memungkinkan anak ibu dan ayah menjadi balu sebelum usia."

"Oh Malaysiaku, maafkan aku andai aku gugur di medan perang. Demi Allah aku telah berusaha sedaya upaya."

# Jujur aku katakan , lepas aku baca SMS nie dkt Internet , air mata aku mengalir laju . Al-Fatihah buat mereka yg terkorban . Semoga Allah merahmati roh mereka dan menempatkan di kalangan orang2 yg beriman . Al-Fatihah . . .

    


Monday, 4 March 2013

Masa Untuk Mengintip !

Opps . Korang jgn fikir macam2 okayy . Tak ada masamya aku nak mengajar korang buat hal yg tak senonoh tu . Tak baik tau ! Asal baca tajuk mengintip , terus ingat skodeng . Bukan mengintip dalaman si dia , tapi jom kita intip apa sebenarnya isi fikiran boyz bila mula mencuba merapati gurlz . Wah , satu lagi info bonus yang perlu korang ketahui .

Hakikatnya , kebanyakan boyz lebih spontan berbanding gurlz . Tapi percaya atau tidak , si dia memang memikirkan banyak hal tentang jantina berlawanan . Bahkan sebelum melakukan sesuatu bagi merapati gurlz idaman , banyak juga pertanyaan yg diajukan kpd diri mereka sendiri . Macam pelik kan ? Tapi kalau korang tak percaya , baca sehingga habis . Ayuh semak ! ! !

Ketika Dating Pertama Kali
  
" Aku nie lucu ke tak ya ? "
 Nota : Jika korang selalu ingin kelihatan cantik , si dia lebih suka dianggap pandai menghibur dan bijak membuat jenaka . Ketika korang tiba2 terdiam sepi dgn mimik muka bosan , boyz dijamin akan akan mudah gelabah kerana menyangka dia tidak pandai menghibur dan korang tak tertarik dengannya .

" Alamak , ada cili terselit la ! Nak tegur ke tak ? " 
Nota : Korang pun satu . Lain kali lepas makan jgn lupa berkumur . Situasi sebegini sebenarnya paling membingungkan si dia . Boleh timbul dilema dalaman tahu tak ! Jika si dia memberitahu korang nanti , tentu saja pertemuan pertama yg istimewa bakal menjadi serba kekok gara - gara korang malu . Tapi , kalau tak diberitahu , mengganggu . . . Macam mana nak buat ?

" Boleh pegang ke tak nie ? " 
Nota : Rata - rata boyz berharap dpt duduk paling hampir saat pertemuan pertama . Kalau sekadar berjalan beriringan , bagi mereka belum cukup istimewa . Berpegangan tangan dikira begitu romantis dan saling mengasihi . Nah , sekarang korang perlu berani memberi kata putus . Bagi tahu secara jelas , tepat dan hormat supaya boyz dapat memahami pendirian pilihan korang . Jadilah gurlz yg bijak !

" Dia mahu tak aku ajak dating lagi ? "
Nota : Soalan nie selalu timbul di hujung pertemuan . Apatah lagi jika boyz berasa selesa dan serasi keluar bersama korang . Biarpun si dia akan seperti teragak - agak utk mengungkap kata berikut tapi ia cukup bermakna buat boyz bertanyakan soalan itu . Maklumlah , mereka takut bertepuk sebelah tangan . Pastinya seronok kalau korang juga menyatakan persetujuan . Ada juga ketikanya boyz gabra , SMSakan segera dihantar utk menyoal perkara seruapa . Korang dah sedia jawapannya ?

Sebelum Declare Couple
  
" Dia boleh terima aku ke tak ? "
Nota : Siapa kata gurlz saja yg takut ' direject ' ? Ini adalah pertanyaan boyz sebelum menyatakan hasrat hatinya utk serius dgn korang . Di usia berapa sekalipun , ketakutan hasrat ditolak tetap mereka rasai . Sebenarnya boyz ingin memastikan dulu perasaan korang sebelum memutuskan utk melafazkan kata keramat tu . Jadi , korang pun kalau sama suka , pandai - pandailah bagi hint . Tak reti - reti lagi ?

" Benarkah dia nie pilihan tepat aku ? "
Nota : Bila sudah membuat satu keputusan serius bererti boyz perlu jadi setia . Inilah yg membuatkan si dia ragu dgn pilihan serta kesanggupannya sendiri . Apatah lagi jika di sekelilingnya penuh setia ada gurlz - gurlz menawan . Semakin bertambah usia boyz tu , semakin lama mereka memikirkan hal serupa ini .

" Apa pendapat kawan - kawan aku ye ? "
Nota : Sudah jadi kebiasaan boyz bila memiliki sesuatu yg hebat , lagaknya jadi berbeza sikit . Termasuklah juga soal gurlz . Si dia muda ' lemah ' bila dikata teman -teman berpasangan dgn gurlz yg ' biasa - biasa ' saja . Bagi sesetengah boyz , pendapat teman tetap dianggap penting . Bakal celaru juga kalau teman2 si dia tak menyukai korang . Perlu lakukan sesuatu nie !

" Dia nie akan kongkong aku ke tak ? "
Nota : Boyz memang tak suka masanya terbatas hanya utk bersama dgn korang . Nampak mudah , tapi sebenarnya soalan ini agak menakutkan . Boyz khuatir korang akan memonopoli seluruh waktunya serta terpaksa ' melaporkan ' setiap aktiviti menerusi SMS mahupun panggilan telefon . Bagi mereka , korang perlu jadi teman istimewa yg menyenangkan .

" Adakah dia gurlz terakhir aku ? "
Nota : Boyz sangat arif kalau sebahagian besar gurlz berharap hubungan mereka akan menjadi lebih serius dan berakhir dgn sesuatu yg bahagia . Hakikatnya , boyz juga turut memikirkan soal yg serupa atas faktor umur , masa , wang dan tenaga . Buat korang , soal ini belum perlu difikirkan lagi okayy !

# Berfikir sebelum bertindak memang satu langkah yg bijak . Tidak kiralah dlm apa juga hal termasuk menjalin perhubungan istimewa . Ia ibarat perancangan peribadi utk manfaat diri sendiri dan memperoleh hasil yg terbaik . Tak salah membuat andaian pro kontra jika betul pada tempatnya !           

Sunday, 3 March 2013

Biar aku buat keputusan

Assalamualaikum .

Hati dah makin tawar sekarang nie . Aku x tahu sama ada sebab faktor lain atau aku dah start tawar hati . Aku dah buang semua yg negatif . Bila jadik mcm nie , apa yg aku buang semuanya dtg balik . Siapa yg perlu dipersalahkan ? Ke nak saling menyalahi antara satu sama lain . Sudahla . Byk hati yg perlu dijaga . 

Bukan senang nak jaga hati dua pihak kan ? Betulll . Aku dah penat nak layan . Aku dah taknak lalui benda yg sama . Aku mengaku . . Sebab asyik fikir tentang dia , aku terlupa utk memikirkan diri aku sendiri . Kali nie aku jujur . Sebelum semuanya terlambat .

Baik atau Buruk apa yg aku buat korang jangan ambik kisah . Pedulikan aku . Nak cakap aku bela sebelah pihak ja . Cakapla . Ade aku kisah ? ? ?  Tapi , tu bukan niat aku sebenarnya .

Apa yg aku rasakan sekarang nie , be with him lebih baik berbanding yg lain . Maksud aku bukan satu baik dan satu lagi x baik . Bukan mcm tu . Biarlah aku sendiri yg tahu . Sebab kita lagi tahu siapa diri kita . Allah ada bersama org2 yg sabar . . .

Betul kata org . Saat kita susah . X semua kwn2 ada kt sisi kita . Mcm tu jugak dgn aku . Kawan time senang memang ramai . Bila time mcm nie . Hampehhhhhhhhhhh ! ! ! ! Sorang pun x boleh pakai . Kalau ade pun , mungkin sorang dua jer . Sedih kan . . .

Benda yg paling aku x suka , bila aku start nangis . Kalau Miss A tu tahu aku nangis , kompem dia membebel panjang . Sebab aku dah cakap kt dia yg aku x nak nangis lagi dah . Hmmmm . . Maafkan akuuuuuuuuuuu . . .

    

Super Fun Single !

" Oh tidakkkk ! Beginilah nasib diriku yang single . Termenung dan duduk di tepi pantai sendirian . Huh ! Menyesal pula menolak cinta si dia suatu ketika dulu . Kalau tidak , tak adala hidup ini jadi sepi sebegini serta makan hati apabila tengok BFF hidup bahagia dan manja2 bersama pujaan hati " . . .

Biarpun begitu , tak perlulah korang rasa kesal sampai macam tu sekali . Single tak semestinya korang tak boleh menjalani hidup se - happy yang boleh . Selagi korang tidak menyusahkan dan mengganggu hidup orang lain , selagi itulah kehidupan single korang boleh diteruskan . Jom bezakan sama ada korang single yang desperate atau single yang happy selalu . . .

Desperate Single

  Setiap kali berjumpa , topik utamanya pastilah berkaitan dengan ' soulmate ' . Huh . . . bosannya ! Diri korang juga sentiasa bertanya , apakah masih ada lagi boyz yang okey untuk dibuat couple ? . . .
Persoalan yang sering ditanya ketika ingin keluar , " Pergi ke mana ? Dengan siapa ? BF ikut sekali ke ? Tak apalah . . . Malas " . . . Itulah antara reaksi yang diberikan apabila BFF mengajak korang keluar bersama - sama BF - nya . Gelaran anti - sosial sesuai diberikan untuk diri korang yang malas beramah - mesra dengan BF kengkawan . Kononnya " malas jadi nyamuk " . . .
Berborak tentang boyz atau apa saja yang berkaitan dengan hubungan , reaksi korang pastilah " Asyik - asyik isu boyz , tak ada hal lain ke yang boleh diborakkan " . . .
Gara - gara tidak mempunyai BF , mood pun sering berubah - ubah . Mudah sensitif dan sering marah tidak bertempat merupakan di antara sikap buruk yang sukar diubah dalam diri korang .
 Dengan title single yang dimiliki , dengan sedaya - upaya korang akan ' memprovokkan ' BFF untuk menemani korang . Contohnya . korang sanggup memburuk - burukkan BF teman sendiri .
 Kalau dah ada couple , pastilah setiap perkara yang dilakukan akan diberitahu terlebih dahulu dan segala larangan akan dipatuhi. Korang tahu , kekasih BFF tidak suka kekasih hatinya keluar lewat malam , tetapi korang sengaja mengajaknya semata - mata mahu dia melanggar larangan tersebut .

Happy Single

Tidak malu mengakui diri memang teringin mempunyai BF yang bertakhta di hati . Malah , kalau ada yang ingin berkenalan dengan korang , pastilah akan disambut salam perkenalan itu dengan hati terbuka . Tapi , itu tidak bermakna korang berterusan meminta supaya dicarikan BF !

 Daripada bersendirian di rumah , ada baiknya keluar bersama BFF dan BFnya . Selain dapat release tension , dapat juga luaskan lagi pergaulan dan bertukar - tukar pendapat .

Jika BFF dilanda masalah dengan BF , pastilah korang orang pertama yang dicari . Tidak ada salahnya menjadi pendengar yang baik dan meluahkan pendapat korang untuk menyelesaikannya . Tapi , jika korang turut kebuntuan , korang akan jujur mengatakannya . Tambahan pula , korang masih single !

Jiwa kacau ? Korang berusaha mencari kegiatan yang positif untuk memulihkan kembali diri . Barulah hati tenang dan jiwa sentiasa ceria .

Be profesional . Kurang berkenan dengan sikap Bfnya , pastilah korang akan berterus - terang pada BFF . Tak bermakna korang akan bermasam muka atau tidak bertegur sapa dengan BFnya tanpa alasan yang kukuh .

Sangat memahami status BFF yang tidak boleh bebas seperi dulu lagi . Malah korang turut menasihati BFF agar menjaga ikatan persahabatan supaya tidak ternoktah begitu saja .

Fact


Tidak ada salahnya jika korang meminta bantuan dari BFF memperkenalkan kengkawan yang sesuai dengan korang . " Tak kenal maka tak cinta " . Ungkapan nie sesuai buat korang yang ingin memulakan perhubungan yang baru . Tapi kalau dah terlalu ' over ' , meluat jugak mendengarnya . Nampak macam korang nie kemaruk sangat nak cari BF ! Come on . Don't be so desparate !

Single tak bermakna korang tak boleh dating bersama BFF , kan ? Bagus apa keluar sesekali dengan BFF , untung juga jika Bfnya membawa sekali kengkawannya yang sedap mata memandang . Bolehlah korang mencuba nasib ketika tu . . . :)

Kata orang , lebih baik belajar dari pengalaman orang lain daripada pengalaman sendiri . Mestilah pendapat korang diperlukan buat BFF yang bermasalah dengan BF . Manalah tahu ketika korang sudah mempunyai BF , pendapat yang korang keluarkan tu amat berguna sekali . Single tak bererti korang harus sombong kan ?

Hidup single mestilah ceria . Status single tak bererti korang boleh marah dan moody sesuka hati . Cubalah hargai kehidupan single korang tu dengan menjalani kehidupan yang santai bersama BFF .

Oleh sebab sikap korang yang pentingkan diri sendiri , hubungan BFF korang mula retak . Sebagai seorang teman yang rapat , korang patut memberi sokongan yang menggalakkan kepada BFF .

Kepercayaan yang diberikan oleh BF teman , haruslah korang jaga . Jelas membuktikan betapa pentingnya korang menjaga hubungan tersebut supaya BFF berasa tenang untuk menghabiskan masa terluangnya bersama korang . Tentu seronok kan ?

Saturday, 2 March 2013

Doa Buatmu Perwira Negara . . .


Bismillahirrahmanirrahim :

Ya Allah Ya Tuhan kami,
Tuhan yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Tuhan yang mempunyai kekuasaan dan kebesaran.
Tuhan penganugerah keselamatan dan kesejahteraan.
Kami hamba-hamba-Mu menadah tangan sebagai tanda syukur yang tidak terhingga untuk dihitungnya,
Atas keselamatan dan kesejahteraan,
Kesihatan dan kenikmatan yang Engkau anugerahkan ke atas negara kami yang tercinta ini Ya Allah.

Ya Allah ya Tuhan kami,
Engkau campakkanlah jaluran kerahmatan yang berpanjangan kepada kami,
Engkau simpulkanlah ikatan ukhwah penuh keserasian,
Engkau labuhkan tirai keampunan maghfirah penuh keinsafan,
Engkau jaringkan tangsi hidayah dan inayah yang berkekalan,
Engkau titiskan darjah kesolehan dan kesihatan yang berkekalan buat kami,
Anak-anak watan juga keluarga yang tersayang.

Wahai pejuang-pejuang dan perwira-perwira negara,
Bangkit dan bersumpahlah berpaksikan kalimah akidah tauhid Laailahaillallah Muhammadur Rasulullah, Bahawa tidak akan kami biarkan bumi yang bertuah penuh bersejarah ini,
Diinjak pijak,
Disentap rentap,
Diselat lipat dek musuh durjana petualang bangsa Ya Allah.

Tidak akan kami biarkan,
Biar ia putih bersih,
Tidak akan kami biarkan ya Allah,
Biarkan kami mencurahkan segala kesangggupan dan keupayaan kami di dalam mempertahankan negara kami dari sebarang kekacauan,
Huru hara dan pencerobohan.
Biarkan kami berputih tulang namun tidak sekali-kali kami berputih mata menyerahkan kedaulatan negara kepada pengkhianat bangsa, agama dan negara
Malaysia yang kami cintai ini walaupun roh kami melayang menjadi taruhan menyembah sujud bertemu-Mu Ya Salam.

Amin Ya ALLAH . . .


 AL FATIHAH: Insp Zulkifli bin Mamat (29) dan Koperal Sabaruddin bin Daud (47) dari Unit 69 Komando PDRM meninggal dunia selepas terkena serangan mortar di Kampung Tanduo, yang menjadi kubu kumpulan penceroboh bersenjata dari selatan Filipina, tengahari semalam (Jumaat). Mereka terkena serangan itu ketika sedang berkawal di satu daripada pos di sekitar Kampung Tanduo.

Insp Zulkifli bin Mamat berasal dari Kg Kubang Ikan, Tembila, Besut. Ibu Allahyarham, Puan Khadijah bt Ismail (64 tahun) merupakan seorang ibu tunggal dan Allahyarham adalah anak ke-3 daripada 5 orang adik beradik. Isteri beliau, Noraziah bt Nor, merupakan seorang guru dan mereka mempunyai 2 orang anak lelaki berumur 5 dan 1 tahun. Isteri Allahyarham Insp Zulkifli kini sedang hamil anak yang ke-3.

Manakala Allahyarham Kpl Sabaruddin bin Daud mempunyai 6 org adik beradik. Beliau yang berasal dari Sabak Bernam, Selangor telah meninggalkan seorang balu, Puan Nurul Nisah bt Abu dan 3 org anak yang berusia 19, 17 dan 13 tahun.

Semoga roh kedua-dua mereka dicucuri rahmatNya dan ditempatkan bersama orang-orang yang soleh. Al-Fatihah.

Solat jenazah Allahyarham ZULKIFLI B. MAMAT dan Allahyarham SABARUDDIN B. DAUD di Masjid Jamek Batalion 17 Pasukan Gerakan Am, Lahad Datu semalam.

Friday, 1 March 2013

2 Tahun Bersama . . .

Bismillahirrahmanirrahim . . .
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani . . .

Alhamdulillah . Sedar tak sedar , " Biar Jiwa Bersuara " dah 2 tahun menemaniku . Macam2 yg aku lalui nak kendalikan blog nie . Apa yg aku harapkan , ada insan2 di luar sana yang nak ajar aku dgn lebih mendalam utk menghias blog aku nie . Insyaallah . :)

Sebenarnya , utk bulan Mac nie , mcm2 yg akn aku hadapi . Firstly , besday adik kesayangan aku pd 9 Mac nie . Then yg terbesar , kemungkinan result SPM bakal diumumkan .

Aku juga mengharapkan , kehadiran bulan Mac nie , dpt memberikan hidup aku lebih bahagia dari hari2 yg sebelumnya . Insyaallah . .

Goodbye February . . .
Welcome March . . . :)