Monday, 24 September 2012

Kenapa mesti aku ? ? ?

:: Bayangkan kamu mencintai seseorang , tetapi si dia tidak mencintai kamu . Tentu menyakitkan bukan ? Pun begitu , kamu akan lebih kecewa apabila kamu mencintai seseorang , tetapi tidak mempunyai keberanian untuk memberitahu apa yg kamu rasa . Percaya atau tidak , kamu memerlukan seminit untuk tertarik pada seseorang , sejam untuk menyukai seseorang , sehari untuk mencintai seseorang dan mengambil masa seumur hidup untuk melupakan seseorang yang kamu cintai . Begitu juga dengan aku . . 

:: Aku suka pada seseorang , namanya S . Tetapi aku memanggilnya GREENMEN kerana pada pandangan mataku , apa sahaja yang dipakainya mesti terselit sedikit warna hijau . Bak kata orang , cinta tidak boleh dipaksa . Ianya akan hadir tanpa kita sedari seperti yang aku rasakan sekarang . . 

:: " Untuk si dia , aku minta maaf jika kamu mengetahui aku menyukaimu dalam diam - diam . Aku tidak menegur kau kerana aku tahu aku tidak setaraf dengan kau . Aku hanya perempuan biasa . Sedangkan diri kau dan keluarga disenangi oleh semua orang . Aku tahu semua itu , walaupun kau tidak pernah berkata dan menunjuk pada semua akan perkara itu . Aku pernah mengalami kekecewaan dan kau tidak mahu mengulanginya lagi . Cukup ianya hanya sekali . . "

:: Aku sudah serik dan hati aku pedih apabila memikirkan perkara itu . Disebabkan itu juga , aku single sampai sekarang . Aku tahu aku tidak sesuai dengan dia , aku tahu itu . Tapi , takkan tidak ada satu peluang untuk aku memberitahu dan meluahkan perasaan aku ini pada dia ? Walaupun aku sudah menyukai kau buat pertama kali sejak aku memandang kau bermain futsal bersama sahabat - sahabatmu . Okayy . . ! Kenapa mesti aku ada perasaan ini pada kau ? ? ? ? ?

  

Monday, 10 September 2012

Be Yourself Kerana Cantik Itu Dari Hati . . ♥

Assalamualaikum you all . Apa khabar ? Harap korang sihat dan bahagia selalu . Tak mahulah sedih - sedih okayy , nanti tak comel pula . Hee . . he . . he . . Tapi , perlu ke kita 'comel' sentiasa semata - mata mahu mencuri perhatian atau pun memuaskan hati orang lain ? Kalau tanya aku , jawapannya tentulah tidak , kan ?

Korang pasti sedar , sekarang nie ramai sangat orang yang sudah tidak menjadi dirinya sendiri . Mereka tidak menjadi apa adanya mereka . Bahkan mereka selalu berfikir bahawa mereka mampu menyenangkan serta menarik perhatian ramai orang dengan MEMALSUKAN diri mereka sendiri .

Itulah hati manusia , kan ? Padahal menjadi diri sendiri itu sebenarnya lebih elok dan seronok . Tak kisahlah . . . Sekalipun korang nie kurang cantik , tidak pandai bergaya , gemuk atau pun pendek . Tak percaya , cubalah korang belajar mengekspresikan diri sendiri dan menerima apa adanya dengan hati terbuka .

Korang tidak akan dapat menjadi diri sendiri jika korang tidak tahu , tidak memahami dan tidak mahu menerima kekurangan dan kelebihan diri korang sendiri . Pedulikan apa orang nak kata . Untuk jadi diri sendiri , korang perlu kuat untuk melepaskan fikiran - fikiran negatif . Jadikan pendapat , kritikan atau apa sahaja tanggapan orang lain terhadap korang itu sebagai 'penapis' sahaja . Tak perlulah sampai nak terbawa - bawa dengan emosi okayy ! kaorang perlu ingat bahawa korang juga mempunyai karakter yang positif dan mampu membuatkan orang lain bahagia . Maybe kengkawan rapat , family dan juga BF / GF korang .

Mahu tak mahu , kita wajar belajar menerima semua apa adanya dan belajar mencintai kekurangan diri sendiri . Biarpun kita tak sehebat , secantik dan sesempurna kengkawan atau orang lain , tapi kita tetap perlu menjaga kecantikan hati kita selalu . Biarkan cantik itu kekal abadi bersama hati dan jiwa kita yang tulus dan ikhlas kerana wajah comel yang memikat itu boleh kerepot dimamah usia , tetapi hati kita yang 'satu' itu akan tetap begitu sampai ke tua . Insyaallah .

Sunday, 9 September 2012

Aku Tidak Percaya .

Assalamualaikum . Korang sume apa khabar ? Sory sbb dah lama aku x update . Bukan sajesaje . Tapi kesibukan aku semakin bertambah . Dengan TRIAL SPM yg tgh aku duduki sekarang nie . Maafkan saya . :)

Entry kali nie , aku nak tulis sesuatu yg masih lagu aku terkejut . Tentang sahabat aku yang meninggal dunia pagi tadi d'sbbkan oleh kemalangan . Jujur - sejujurnya , semalam masa Sambutan Aidilfitri kat sekolah , aku bersembang dgn dia . Biasa la sembang kawankawan . Tibatiba pagi tadi aku dapat tahu kata dia dah pergi . Astaghfirullah . Bertakung air mata aku . Hebatnya kuasa Allah . Perkara yg aku x sangka akan terjadi . 

Aku pergi ziarah arwah tadi . Kawankawwan sekolah dgn cikgucikgu pun ada . Saat aku menatap wajah dia , air mata aku mengalir . Aku beristighfar saat itu . Dalam hatiku , aku membacakan Al - Fatihah untuk arwah . Aku pinta pada Allah , tempatkan dia di kalangan orangorang yang beriman . Insyaallah .

Dia juga sahabatku walau pada zahirnya , aku tidak terlalu rapat dengan dia . Perkenalan pertama kami di kelas 6 Adam di Sekolah Kebangsaan Balik Pulau pada tahun 2007 . Tamat tahun 6 , kami samasama masuk ke SMK Seri Balik Pulau iaitu sekolah tempat aku menuntu ilmu dari tingkatan satu sehingga ke hari ini . Begitu juga dengan arwah .

Buatmu sahabat , semoga rohmu tenang di alam sana . Segala kesalahanmu telah ku maafkan . Apa yg terlebih dan yg terkurang dariku , aku halalkan semuanya . Semoga persahabatan kita akan kekal terjalin walau dirimu sudah tiada . Al - Fatihah buatmu sahabat .

Untuk sahabatsahabat blogger . Ingatlah , kematian itu tidak mengenal usia , masa dan tempat . Saya memohon , sedekahkan Al - Fatihah untuk sahabat saya tersebut , NUR SYAZANA BT. AZEMI yg telah kembali ke rahmatullah pada 9 September 2012 . Semoga Allah SWT mencucuri rahmat ke atas rohnya . Insyaallah .

Al - Fatihah .

♥ Misi Mencari Cinta Sejati . .

Ada beribu cara mendapatkan cinta , namun hanya sedikit yang menemui cinta sejati . Tidak semua orang beruntung , malah telah ramai yang kecewa dan gagal kerana CINTA .

Wajah yang elok dan duit yang bertimbun langsung tidak menjamin cinta sejati . Malahan, perkara - perkara tersebutlah yang selalu menjadi punca keretakan hubungan . Jadi you all jangan terus bingung memikirkan soal cinta sejati nie.

Langkah pertama :

KOMITMEN
  Memang benar cinta itu indah, lebih-lebih lagi di awalannya . Tapi, tiada siapa pun yang menjangkakan sad ending , kan ? Tapi, kalau sudah bukan jodoh, tiada apa yang mampu menghalang perhubungan daripada menemui jalan buntu. Jadi, untuk memastikan dia adalah 'orang terakhir' yang you all cintai, komitmen harus diletakkan paling atas . Komitmen nie boleh diertikan juga sebagai keterikatan . Lakukan apa sahaja yang boleh agar hubungan you all dan dia sentiasa terikat kerana apabila hubungan semakin terikat, maka semakin tinggilah komitmen . Sebagai contoh, you all sentiasa bersama dan membantu dalam setiap masa sulitnya .You all juga sudah beberapa kali membawanya berjumpa parents you all di samping sering berjumpa parents-nya . Ingat, perkara-perkara beginilah yang akan menjadi pelaburan dalam percintaan you all .  :)

Langkah Kedua :

PENGERTIAN
  Saat ditanya tentang ciri-ciri pasangan pilihan, yang pastinya salah satunya adalah pengertian . Walaupun klise, namun itulah sebenarnya kunci kebahagiaan setiap pasangan di dunia .Macam mana nak cinta sehidup semati kalau dia tak boleh mengerti you all dan sebaliknya ? Setiap hubungan pasti akan melalui fasa di mana kedua pasangan mulai bosan dan sering bertengkar kerana hal remeh - temeh . Setiap kali datang emosi untuk meledak , tahan dahulu dan cuba pendekatan - pendekatan berikut :

a) Kata - kata Penenang
Tarik nafas sedalamnya dan cuba lontarkan kata - kata seperti "Baiklah , I faham maksud you" , atau "I pun rasa macamtu juga . So you rasa apa yang kita nak buat ?"

b) Body Language
Elakkan bahasa tubuh yang 'memprovoknya' seperti memeluk tubuh , menghadap ke arah lain dan menunding jari .

c) Cari Titik Masalah
Daripada you all bertengkar tanpa penyudah , lebih baik memanfaatkan masa yang ada dengan mencari titik masalah . Cuba lihat adakah perkara tersebut pertama kali berlaku atau terkumpul daripada beberapa peristiwa sebelum nie .

d) Mengaku Salah
Setelah meluahkan perasaan masing - masing dan mengenal pasti masalah , adalah lebih baik you all memberanikan diri untuk meminta maaf dan mengajak pasangan bertenang dan memikirkan penyelesaiannya bersama - sama .

Langkah Ketiga :

TOLAK ANSUR
Bila wujudnya komitmen dan pengertian , pasti akan ada tolak ansur . Tolak ansur bukanlah bermakna you all harus selalu mengalah dengan kehendaknya tetapi menerima ketidaksempurnaan pasangan dan pasangan dan sanggup berubah demi kebaikan bersama . Misalnya , takkanlah dia sanggup melupakan hobinya bermain futsal setiap minggu demi you all ? Kalau dia sanggup berhenti merokok demi kebaikan bersama , itu barulah tolak ansur yang terbaik . 

10 Ciri Hubungan Sihat !
Benar - benar mencintai antara satu sama lain .
Mempercayai pasangan .
Sentiasa jadi diri sendiri bila bersamanya .
Bersikap terbuka dan mendengar setiap keluhannya .
Bebas menyuarakan pendapat masing - masing .
Masih boleh bergembira tanpa dia di sisi .
Tidak bersikap kasar .
Punya sedikit persamaan .
Tidak mengkritik pasangan .
Dapat menerima bahawa dalam percintaan pasti ada pasang dan surutnya . Bila berhadapan dengan masalah , you all tidak terus moody dan berfikir dunia sudah berakhir .

Saturday, 8 September 2012

TEMAN...

: Bila tubuhmu lesu dan hilang semangat, ALLAH tahu betapa kamu telah mencuba sedaya upaya..

:: Bila tangisanmu berpanjangan dan hatimu kedukaan, ALLAH telah mengira setiap titis air matamu..

:: Bila dirimu telah terlanjur melakukan dosa, ALLAH sentiasa menunggu taubatmu..

:: Bila kau telah mencuba segalanya tetapi masih tak berhasil, ALLAH mengumpulkan segalanya untuk satu saat yang tak terduga..

:: Bila hatimu telah mengecapi kemanisan iman, ALLAH telah berada hampir padamu untuk kurniakan kejayaan hakiki..

Aku Redha Dengan Segala KetentuanMu