Tuesday, 9 October 2012

Being Single ! No Hal La . . .

Berstatus 'single' pada zaman sekarang adalah perkara yg biasa . Bkn sedikit gurlz yg memilih utk single tdk merasakan ada kekurangan dlm kehidupannya . Sungguhpun begitu , tak dinafikan bahawa ada saat - saat suka dan duka dlm menjalani hidup single . Btw , bagi aku . . . Not a big deal lah . . . Lebih - lebih lagi mcm korang nie . Sekolah pun tak abis lagi . Lebih baik fokus pada study dulu . Nanti - nanti jer la baru bercinta . . !



Memangla ada BF nie boleh menambah warna dlm hidup , tapi bukan bermakna hidup kita langsung tdk berwarna - warni tanpanya . Dlm situasi & waktu tertentu , ada kalanya menyandang status single lebih baik drpd ada BF ! Betul tak ? ** Kalau tak caya tanya kawan - kawan yg dah kembali single **

Adanya BF sering kali membatas ruang pergerakan kita , terutama dlm pergaulan . Jika masih ingin bebas berkawan dgn sesiapa saja , menjadi single mungkin menjadi keputusan yg baik . Bayangkan , setiap kali hendak hang out bersama kengkawan , korang harus meminta izin atau setidaknya memberitahu si dia ke mana hendak pergi . Alahai . . . kena hantar laporan lah pulak ! Kalau tidak boleh jadi gaduh nie ! Menjadi single , memberi ruang kpd korang menjalani kehidupan sosial dgn bebas & memilih kengkawan tanpa perlu berasa bimbang dgn perasaan seseorang .

Tak dinafikan , menjalinkan hubungan cinta dgn seseorang yg kita sayangi menyeronokkan & membuatkan hati sentiasa berbunga - bunga . Tapi , kisah cinta tak selalunya manis . Ada pertengkaran , perselisihan faham & cemburu di dalamnya yg boleh membuatkan kehidupan kita menjadi stress serta depresi . Secara tdk langsung , ia bkn sahaja mengganggu kesihatan , bahkan korang juga mungkin akan kehilangan fokus terhadap pelajaran . Tu yg tak eloknya bercinta time sekolah . !




Nasihat aku pada korang yg masih single atau sering dikatakan 'tdk laku' tu , jgn sedih oka . Korang tetap boleh menikmati hidup walaupun belum memiliki seseorang yg istimewa di sisi . Jgn biarkan status single tu mjd halangan utk korang berasa bahagia . Jgn berasa malu Atau rendah diri apabila melihat kengkawan korang yg sudah berpunya . Ada byk cara lain yg boleh korang lakukan utk menikmati hidup nie . Inilah waktunya utk korang menunjukkan potensi diri semaksimum mungkin . Korang juga bebas mjd diri sendiri & menggapai cita- cita tanpa dipengaruhi sesiapa pun .  

No comments:

Post a Comment